Din første vorsteh

Valper koster ikke mye i dagens forbrukssamfunn og det kan gå fort fra avgjørelsen er tatt til valpen er i hus. Men å kjøpe seg sin første hund er stor avgjørelse. Når valpen er hjemme er den ditt ansvar. Dag og natt. Uke etter uke. År etter år.

Å kjøpe seg en fuglehund er en enda mer spesiell avgjørelse. Dette er hunder hvor man fortsatt avler etter bruksegenskaper, og fuglehundens ønskede jaktegenskaper står ikke alltid i samsvar med de egenskapene man ønsker av en selskapshund. For eksempel vil en typisk fuglehund være mer energisk og nysgjerrig i hus, i bånd osv. og ha mye vanskeligere for å slå seg til ro enn en typisk selskapshund. En typisk selskapshund vil holde seg i nærheten når den er løs, når du slipper en fuglehund vil den løpe i full galopp og gjerne i et område som kan strekke seg opp mot 500 meter fra deg. Dette var bare to eksempler. Det finnes mange flere.

Men har du en fuglehund, og ønsker du å forstå hunden din fullt ut, så må du lære deg å jakte med hunden. Det er en lang vei å gå. Men belønningen er stor, og det beste av alt; -den kommer gradvis, så du slipper å vente så lenge.

Fuglehundfaget er et håndverk og som med alle håndverk så består det av teori og praksis. Teorien er lett tilgjengelig i bøker, internett, kurs og i samtaler med mer andre hundefolk. Utfordringen ligger i at teoriene ofte spriker. Noen prinsipper ser ut til å være allment akseptert. Dette er timing (at det bør gå kort tid mellom adferd og belønning/straff), fasthet (at man er konsekvent sånn at en bestemt handling fører til samme resultat hver gang), progresjon (at man må legge opp øvelsene gradvis fra enkelt til vanskelig) og forsterkningskvalitet (at hunden må oppfatte belønning/straff). Utover dette spriker teoriene og det kan være utfordrende for en nybegynner. Vårt råd er å lese mye, snakke med mange, søke kunnskapen der ute og så til slutt; -tenke selv.

En bok som vi gjerne anbefaler er Vibeke Skaar, Fuglehunden, 2007. Denne boken er komplett og dekker det grunnleggende med teorier og metoder som harmonerer godt med den brede oppfatningen i miljøet.

Når det gjelder kurs så er disse ofte lagt opp med både teori og praksis. Praksisen er basert på teorien og det kan være lurt å sjekke om du synes teorien er interessant før du melder deg på kurset.

Vår anbefaling når det gjelder kurs er å sjekke hva som finnes i din lokale fuglehundklubb. Dette er ofte lavterskel kurs med fokus på praktiske øvelser. Det er en veldig fin måte å bli kjent med andre i miljøet som har samme hobby som deg. Dette er også billige kurs sammenlignet med hva mange andre tilbyr.

Den lokale fuglehundklubben kan forresten være en viktig tilbyder av andre tjenester som du trenger. Her arrangeres utstillinger og prøver, treningssamlinger og møtekvelder. I tillegg arrangeres aversjonsdressur på sau. Da lærer hunden seg at den ikke kan jage sau. I Trøndelag tilbys også aversjonsdressur på tamrein og det er bra for oss som bor i områder hvor en holder rein. Dressuren gjøres av en sertifisert dressør og hunden får et strømstøt fra et strømhalsbånd når den bevisst jager sauen. Mange nybegynnere synes denne formen for dressur er brutal og synes det er trist å gjøre slikt mot hunden sin. De kvier seg for å dra på aversjonsdressur. Erfarne hundefolk anser det som nødvendig og er takknemlige for at opplegget har blitt så godt organisert. Både hundene og ikke minst sauene får en tryggere tilværelse takket være aversjonsdressuren. Og husk, dersom hunden din ikke jager sau så får den heller ikke strømstøt.

Mer informasjon om aversjonsdressur finner du på Norges Jeger- og Fiskerforbund NJFF sine hjemmesider: http://www.njff.no/portal/pls/portal/docs/1/449000.PDF

En vakker dag kan det være du ønsker å få valper etter hunden din. Da holder det ikke at den er vakker og snill. Vorstehhunder er brukshunder og må ha dokumentert gode jaktegenskaper for å være interessante avlshunder. Dette gjøres på organiserte fuglehundprøver. Disse prøvene er forresten en veldig fin arena for å se og lære mye om hvordan man jakter med fuglehund. Hvis du aldri har vært på en fuglehundprøve anbefaler vi at du møter opp uten hund og blir med et parti ut i terrenget. Når du vet at hunden søker etter og står for fugl kan du stille den selv.

Hunden må også være dokumentert HD fri, dvs. status A eller B for å kunne brukes i avl.

Innledningsvis sa vi at en valp ikke koster så mye. En gammel hund derimot, den har kostet deg hundretusenvis av kroner. Fôr, dyrlege, utstyr, kurs, prøver og forsikring. I tillegg kommer uforutsette utgifter som du kan regne med. Det vanligste er at hunden ødelegger noe med tygging eller at den river ned noe pga. sin størrelse og kraft. Vi har en gang opplevd at hunden rev ned og ødela en dyr kameralinse som lå dårlig plassert på kanten av et bord, en annen gang stakk en hund av med en fullastet kløv som den ristete av seg en plass i skogen. Kløven fant vi aldri igjen.

Den gamle hunden har også påført deg ulempe etter ulempe. Mange helgeturer måtte du takke nei til fordi du ikke fant noen til å passe hunden. Lange seilturer eller reiser til fjerne strøk gikk du glipp av. Det ble telting midt på vinteren utenfor en kjip DNT-hytte som ikke tillot hund, mens resten av følget satt inne og drakk øl i stillongsen. Aldri Tesla Model S; -det var ikke plass til buret. Hundehår i maten. Uberettiget kjeft fra en sur skiløper på en ellers perfekt dag. Lista er lang. Men til tross for det, er du en av de heldige som passer til å ha hund så oppleves ulempene som ubetydelige sammenlignet med fordelene. Og innerst inne vet du kanskje selv om dette er noe for akkurat deg. Hvis så, lykke til.

En kommentar om “Din første vorsteh

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s